Principals ITS

CLAMÍDIA

Què és?

La clamídia es una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’adquireix a través de la penetració anal i del sexe oral. És una de les ITS més freqüents, juntament amb la sífilis i la gonorrea.

És perillosa?

La clamídia pot causar lesions irreversibles als òrgans sexuals i provocar infertilitat. Cal tenir en compte que la clamídia i moltes altres ITS també poden augmentar les probabilitats d’infectar-se de VIH.

Quins símptomes té?

 • Supuració blanca i aquosa al penis.
 • Sensació de coïssor o dolor en orinar.
 • Més ganes d’orinar.
 • Inflamació o dolor dels testicles.
 • Dolor o irritació a la gola.
 • Dolor al recte o presència de sang i pus.

Tot i això el 50% de les infeccions per clamídia no donen cap símptoma. Això fa que moltes persones no sàpiguen que la tenen i com que no reben tractament la segueixen transmetent a les seves parelles.

Com puc saber si en tinc?

 Si sospites que pots tenir clamídia cal que vagis a un centre sanitari i et faran les proves pertinents. A més, BCN Checkpoint porta a terme estudis que també inclouen programes gratuïts de detecció d’ITS com la clamídia. Si el resultat és positiu, et prescriuran un tractament. Caldria que n’informessis a les teves parelles sexuals i no tinguessis relacions fins que n’estiguessis curat.

Com es tracta?

La clamídia es cura mitjançant antibiòtics.
GONORREA

Què és?

 La gonorrea es una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’adquireix a través de la penetració anal i vaginal i del sexe oral. És una de les ITS més freqüents, juntament amb la sífilis i la clamídia.

És perillosa?

La gonorrea pot causar lesions irreversibles als òrgans sexuals i provocar infertilitat. També pot causar dolor i inflamació als genolls i d’altres articulacions, petites ampolles de color vermell a la pell i problemes cardíacs. Cal tenir en compte que la gonorrea i moltes altres ITS també poden augmentar les probabilitats d’infectar-se de VIH.

Quins símptomes té?

 • Supuració blanca i aquosa o bé purulenta al penis.
 • Sensació de coïssor o dolor en orinar.
 • Més ganes d’orinar.
 • Inflamació o dolor dels testicles.
 • Dolor o irritació a la gola.
 • Dolor al recte o presència de sang i pus.

Tot i això en molts casos la gonorrea no dóna cap símptoma. Això fa que moltes persones no sàpiguen que la tenen i com que no reben tractament la segueixen transmetent a les seves parelles.

Com puc saber si en tinc?

 Si sospites que pots tenir gonorrea cal que vagis a un centre sanitari on et faran les proves pertinents. A més, BCN Checkpoint porta a terme estudis que també inclouen programes gratuïts de detecció d’ITS com la gonorrea. 

Com es tracta?

La gonorrea es cura mitjançant antibiòtics.
SÍFILIS

Què és?

 La sífilis es una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’adquireix a través de la penetració anal, vaginal i  sexe oral, i fins i tot pel contacte amb la pell amb alguna lesió sifilítica. És una de les ITS més freqüents, juntament amb la gonorrea i la clamídia. 

És perillosa?

 Si no es tracta de manera adequada, al cap dels anys la infecció per sífilis pot desencadenar greus trastorns psíquics, de mobilitat, de visió i de cor. Cal tenir en compte que la sífilis i moltes altres ITS també poden augmentar les probabilitats d’infectar-se de VIH.

 

Quins símptomes té?

 • Una úlcera o més a genitals, anus o boca.
 • Erupcions a la pell a tot el cos però més freqüentment als palmells de mans i peus i al tronc.
 • Lesions a les mucoses.
 • Inflamació dels ganglis.
 • Febre i malestar.

Tot i això en molts casos la sífilis no dóna cap símptoma o poden desaparèixer gradualment encara que la infecció persisteixi. Això fa que moltes persones no sàpiguen que la tenen i com que no reben tractament la segueixen transmetent a les seves parelles. 

Com puc saber si en tinc?

 Si sospites que pots tenir sífilis pots demanar cita a BCN Checkpoint per fer-te la prova de detecció. Es tracta d’un test ràpid que permet saber si estàs infectat per sífilis en només 20 minuts, a partir d’unes gotes de sang.

Com es tracta?

La sífilis es cura mitjançant antibiòtics.
CONDILOMES I VPH

Què són?

 Els condilomes són unes berrugues o protuberàncies no doloroses que apareixen a les zones internes, externes o circumdants dels genitals. S’adquireixen a través de la penetració anal i vaginal, pel contacte amb la pell amb algun condiloma i a través del sexe oral. 

Què els provoca?

 Els condilomes els causa el virus del papil·loma humà (VPH), un virus que es transmet molt fàcilment. En la majoria de casos no provoca cap símptoma ni problema de salut a les persones que n’estan infectades.

Són perillosos?

 Els condilomes els provoca el tipus de VPH menys greu i no sol estar associat al càncer. Existeix un altre tipus de VPH més greu que no provoca condilomes ni cap altre símptoma aparent i que sí que pot augmentar el risc de patir càncer d’anus. 

Com puc saber si en tinc?

 Si són externs, els condilomes de vegades es poden identificar a simple vista. Els interns han de ser diagnosticats per un metge mitjançant un tacte rectal, una anuscòpia o una citologia anal. 

Com es tracten?

 En funció de com siguin els condilomes, de la seva quantitat i d’on estiguin localitzats, el metge pot aconsellar que s’eliminin mitjançant l’aplicació d’un fàrmac en crema, per congelació i, fins i tot, en alguns casos quirúrgicament.

A més, existeix vacuna per al VPH. BCN Checkpoint compta amb un programa de vacunació contra aquest virus. 

VIH

Què és?

El virus d’immunodeficiència humana (VIH) és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’adquireix a través de la penetració anal i més rarament del sexe oral.

És perillós?

La infecció pel VIH debilita el sistema immunitari i si no es tracta al llarg dels anys provoca la sida, que porta a desenvolupar certes malalties que poden causar la mort.

Quins símptomes té?

 • Símptomes semblants al de la grip, amb febre, dolors articulars i musculars, malestar general.
 • Erupció cutània.
 • Inflamació dels ganglis limfàtics.
 • Diarrea
 • Irritació a la gola.

Tot i que aquests símptomes desapareixen espontàniament, si no es fa tractament la infecció progressa i el sistema immunitari es va debilitant fins que la persona acaba desenvolupant la sida.

Com puc saber si en tinc?

 Si sospites que pots tenir VIH pots demanar cita a BCN Checkpoint per fer-te la prova de detecció. Es tracta d’un test ràpid que en només 20 minuts permet saber si estàs infectat per VIH a partir de només unes gotes de sang. A banda, rebràs consell i assessorament sobre salut sexual i, en cas que el resultat sigui positiu, tot el suport psicològic.

Com es tracta?

 El VIH encara no té cura però si que pot tractar-se amb una teràpia antiretroviral que permet equiparar l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH amb les de la resta de la població. A més, el tractament aconsegueix disminuir la presència del virus a un nivell indetectable i, en aquesta situació, el risc de transmissió és pràcticament nul. 
Hepatitis B

Què és?

 L’hepatitis B és una infecció del fetge causada per un virus. Per via sexual, pot transmetre’s per penetració anal o vaginal sense condó i, en menor mesura, per sexe oral. 

És perillosa?

 La majoria de persones que s’infecten d’hepatitis B es recuperen totalment però en alguns casos pot cronificar-se, provocant lesions hepàtiques, que en alguns casos podrien desenvolupar un càncer de fetge i fins i tot la mort. 

Quins símptomes té?

 • Coloració groguenca de pell i ulls (icterícia).
 • Cansament extrem.
 • Febre i dolor articular.
 • Pèrdua de la gana.
 • Nàusees i vòmits.
 • Orina de color fosc.
 • Dolor a la zona del fetge.

Tot i això algunes infeccions per hepatitis B no donen cap símptoma. Això fa que moltes persones no sàpiguen que la tenen i com que no reben tractament la segueixen transmetent a les seves parelles. 

Com puc saber si en tinc?

 Si sospites que pots tenir hepatitis B cal que vagis a un centre sanitari on et faran una anàlisi de sang que et permetrà saber si tens o has tingut la infecció.

Com es tracta?

 No hi ha cura per l’hepatitis B però sí que hi ha vacuna per protegir-te del virus que la provoca.

BCN Checkpoint té un programa de vacunació gratuït tant per l’hepatitis B com per l’hepatitis A. 

Hepatitis A 

Què és?

 L’hepatitis A és una infecció del fetge causada per un virus. Una de les vies de contagi és través dels contactes bucoanals, donat que el virus és present a la femta. 

És perillosa?

 La majoria de persones que pateixen hepatitis A es recuperen per complet i una vegada que s’ha patit, no es torna a contreure . Alguns malalts poden haver de ser hospitalitzats donada la seva gravetat.

Quins símptomes té?

 • Cansament extrem
 • Febre.
 • Nàusees, mal de panxa o falta de gana.
 • Enfosquiment de l’orina.
 • Femta de color argilós i clar.
 • Coloració groga de la pell o els ulls (icterícia).

Els símptomes apareixen entre 2 i 7 setmanes després de contraure el virus i poden durar entre 2 setmanes i 6 mesos, tot i que alguns adults poden no presentar símptomes.

Com puc saber si en tinc?

 Si sospites que pots tenir hepatitis A cal que vagis a un centre sanitari on et faran una anàlisi de sang que et permetrà saber si tens o has tingut la infecció. 

Com es tracta?

Les persones amb hepatitis A han de fer repòs i seguir una dieta sana per aconseguir que a poc a poc els símptomes vagin remetent. Així mateix és molt importat que quan una persona s’estigui recuperant d’una hepatitis A s’abstingui de consumir alcohol donat que al fetge afectat li costa molt eliminar de l’organisme.

No hi ha cura per l’hepatitis A però sí que hi ha vacuna per protegir-te del virus que la provoca. BCN Checkpoint té un programa de vacunació gratuït tant per l’hepatitis A com per l’hepatitis B.

Hepatitis C 

Què és?

 L’hepatitis C és una infecció del fetge causada per un virus. Fonamentalment, es tracta d’una infecció que es transmet per via sanguínia, per la qual cosa, les relacions sexuals en què pugui haver-hi contacte amb la sang són les que impliquen un risc més alt de transmissió. 

Darrerament s’ha observat un augment de casos d’infeccions per via sexual d’hepatitis C en homes gais associades a pràctiques com penetració sense condó, sexe en grup, compartir joguines sexuals i fist sense protecció, que poden comportar petites lesions. 

És perillosa?

Pot arribar a ser-ho. Amb el temps, les persones que pateixen l’hepatitis C de forma crònica corren el risc de tenir greus problemes de salut, com ara:

 • Cirrosi (fibrosi i atròfia del fetge).
 • Càncer de fetge.

Els efectes de l’hepatitis C poden trigar més de 10 anys a manifestar-se. En alguns casos les afeccions greus no arriben fins al cap de 30 anys.

Quins símptomes té?

 • Cansament
 • Dolor en els músculs i articulacions.

 • Vòmits.

 • Diarrea.

 • Molèsties abdominals.

 • Orina fosca o femta més clares.

 • Icterícia (coloració groga de la pell o els ulls).

Si tens alguns d’aquests símptomes i no remeten al cap d’uns dies, adreça’t a un servei d’atenció sanitària. En cas de tenir icterícia, fes-ho immediatament.

Com puc saber si en tinc?

Si sospites que pots tenir hepatitis C pots dirigir-te a BCN Checkpoint on una anàlisi de sang determinarà si s’ha produït el contagi.

Com es tracta?

Recentment, ha aparegut un fàrmac que permet la curació total de l’hepatitis C tot i que només es subministra als casos més severs.

Al contrari del que succeeix amb les hepatitis A i B, és important tenir en compte que l’hepatitis C no té vacuna.

Linfogranuloma veneri 

Què és?

És una infecció crònica causada pel bacteri Chlamydia trachomatis, que afecta els genitals i els ganglis de l’engonal. La penetració anal és una de les formes amb què es transmet.

És perillosa?

Si es tracta, el pronòstic és bo però en cas contrari anys després de la infecció inicial poden aparèixer complicacions.

Quins símptomes té?

 • Els primers símptomes poden aparèixer entre 7 i 30 dies després de l’exposició al bacteri. En primer lloc, sorgeix una ferida o un bony molt petit a les zones que van estar en contacte amb aquesta bacteri que dura una mitjana de 3 a 5 dies.
 • Entre 2 i 6 setmanes després de sorgir la ferida, apareix una inflamació dolorosa dels ganglis de l’engonal. Si no es tracta ràpidament, pot empitjorar i donar lloc a ferides amb secreció purulenta, a més de deformitat a la zona.
 • També poden presentar-se símptomes generals com dolor en les articulacions, febre i malestar. 

Com puc saber si en tinc?

Si sospites que pots tenir linfogranuloma veneri caldrà que et dirigeixis a un centre sanitari on et faran una anàlisi que et permetrà saber si tens la infecció.

Com es tracta?

Aquesta infecció es pot curar amb antibiòtics apropiats. Entre els més comunament formulats per tractar el limfogranuloma veneri es troben la doxiciclina i l’eritromicina.