Què és la PrEP?

LA PrEP, EN POQUES PARAULES:

La profilaxi preexposició, coneguda popularment com a PrEP per les seves sigles en anglès (Pre-Exposure Prophylaxis), és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix a prendre una medicació contra el virus (antiretrovirals) abans d’estar-hi potencialment exposat, per evitar la probabilitat d’infecció.

Per a qui està indicada?

La PrEP és un mètode preventiu indicat per a persones seronegatives que, per la seva situació personal o en determinades èpoques, poden tenir una alta probabilitat d’exposició al VIH.

 

¿QUÉ ES LA PrEP?

 

Podries plantejar-te fer PrEP si…

…ets un home que tens sexe amb homes (homosexual, bisexual o altres homes que tenen sexe amb homes) o dona transsexual, major d’edat i, com a mínim, compleixes dos dels següents requisits, en relació al darrer any:

Haver tingut més de 10 parelles sexuals diferents

Haver practicat sexe anal sense protecció

Haver usat drogues en un context de sexe sense protecció

Haver pres profilaxi postexposició (PEP) en diverses ocasions

Haver tingut, almenys, una ITS bacteriana

 

La PrEP no és per a tu si…

…ja tens el VIH, perquè el medicament utilitzat per la PrEP no es efectiu per al tractament de la infecció.

En cas que tinguis insuficiència renal o alguna patologia que pugui afectar-te el ronyó com la diabetis o la hipertensió pots fer PrEP, però caldrà que un metge et faci un seguiment més acurat. No obstant, en alguns casos més severs, es pot desaconsellar fer PrEP.

 

Com actua?

La medicació que s’utilitza per fer PrEP combina dos components actius (emtricitabina i tenofovir) que actuen bloquejant un element del VIH que li permet infectar les cèl·lules i replicar-se. Per tant, la persona que fa PrEP aconsegueix bloquejar la infecció per VIH, encara que el seu organisme hagi tingut contacte amb el virus.

 

¿CÓMO FUNCIONA LA PrEP?

 

 

Quin grau d’efectivitat té?

Diversos estudis, tant nacionals com internacionals, han demostrat que la PrEP és altament efectiva –ofereix una protecció propera al 100%–, sempre que es prengui seguint les pautes de prescripció.

 

Té efectes secundaris?

Els medicaments que es fan servir per fer PrEP són molt segurs i tenen un perfil de toxicitat baix. Malgrat tot, és aconsellable que sigui un metge especialitzat qui els prescrigui i que l’usuari de PrEP es sotmeti periòdicament a controls mèdics per fer-ne un seguiment adequat.

 

Quins efectes adversos puc tenir si faig PrEP?

Tot i que la major part d’usuaris de PrEP no n’experimenten de cap mena i que si apareixen solen ser lleus (com una ressaca o una mala digestió), els efectes adversos més freqüents del tractament són els següents:

Hipofosfatèmia (baixada del nivell de fòsfor a la sang): mal de cap, marejos, diarrea, vòmits, erupcions cutànies, debilitat… Poden aparèixer en més 1 de cada 10 casos durant els primers dies de fer PrEP i desapareixen al cap d’uns dies o poc temps després d’iniciar el tractament.

Funció renal alterada (funcionament dels ronyons anormal). Es manifesta en menys d’1 de cada 100 casos i no sol ser important. Tot i això és recomanable fer-se revisions periòdiques de la funció renal per fer-ne una detecció precoç.

Disminució de la densitat mineral òssia (menor presència de calci i altres minerals als ossos). Es pot produir durant els primers mesos de fer PrEP, però és un efecte que desapareix quan es deixa de prendre la medicació i que es pot revertir fent activitat física, seguint una dieta equilibrada i amb exposició a la llum solar. Cal dir, però, que aquesta disminució de la densitat òssia no és significativa i no representa cap risc en persones sense antecedents severs d’osteoporosi.

 

¿TIENE LA PrEP EFECTOS SECUNDARIOS?

 

S’ha de prendre cada dia?

Per començar, cal aclarir que la PrEP no és una vacuna. Per tant, l’efecte protector contra el VIH només es manté mentre es pren la medicació.

En funció de les teves necessitats i d’acord amb les recomanacions de GESIDA, pots escollir entre dues pautes d’administració diferents:

1-Pauta diària

Si decideixes fer PrEP de forma continuada hauràs de prendre un comprimit cada dia de la setmana a la mateixa hora.

Pauta Diaria

 

Tot i que amb la quarta dosi presa de forma continuada la PrEP ja proporciona una certa protecció, és a partir de la setena que s’adquireix el màxim nivell. Per tant, una setmana després de començar el tractament i mentre la segueixis prenent estaràs protegir en qualsevol moment.

La pauta diària és la forma més freqüent de fer PrEP i la que se sol recomanar a tothom.

 

2-A demanda

Si només vols fer PrEP durant els períodes d’activitat sexual o quan creguis que estàs més exposat al VIH pots optar per aquesta pauta d’administració.

A demanda

 

En aquest cas hauràs de prendre dos comprimits conjuntament 12 hores abans de tenir relacions. Si no pots complir aquest termini, pren-te dos comprimits almenys 2 hores abans de la relació. El tercer comprimit te l’hauràs de prendre 24 hores després dels anteriors i l’endemà te n’hauràs de prendre un altre. En total, caldrà que et prenguis quatre comprimits i fer-ho sempre a la mateixa hora, aproximadament.

En cas que tinguis relacions dos o més dies seguits, hauràs de prendre’t un comprimit addicional per cada dia que vulguis seguir protegit i prendre’t el darrer 48 hores després de la última relació.

A demanda 2

 

MOLT IMPORTANT! La PrEP a demanada només funciona per als homes. Per les seves característiques fisiològiques, les dones cisgènere i transgènere que fan PrEP han de seguir sempre la pauta diària per garantir les concentracions òptimes de fàrmac a la sang.

 

¿CÓMO PUEDO TOMAR LA PrEP?

 

Protegeix d’altres ITS?

No, la pastilla preventiva del VIH no protegeix d’altres ITS (sífilis, clamídia, gonorrea…). Malgrat tot, com que les persones que fan PrEP se sotmeten trimestralment a controls d’ITS això permet diagnosticar i tractar precoçment aquest tipus d’infeccions encara que siguin asimptomàtiques.

D’altra banda, la PrEP pot combinar-se amb altres mètodes preventius com el preservatiu, per tal de reduir la possibilitat de contraure ITS, especialment en el sexe anal.

 

SI T’ESTÀS PLANTEJANT FER PrEP, AIXÒ POT INTERESSAR-TE:

La PrEP està incorporada al nostre sistema de salut des de l’1 de novembre de 2019. A partir d’aquest moment, hi poden accedir, sense cost per a l’usuari, les persones que es considera que tenen més risc de contraure el VIH.

BCN PrEP·Point és un dels 19 centres autoritzats per la Generalitat de Catalunya per a la prescripció, dispensació i seguiment de la PrEP amb finançament del sistema públic de salut. Per accedir-hi, consulta l’apartat Accés a la PrEP.

 

¿CÓMO ACCEDER A LA PrEP?

 

Què hauries de fer abans de començar a fer PrEP?

Un control mèdic per…

Fer-te la prova del VIH per conèixer l’estat serològic

Fer-te proves d’altres ITS (hepatitis A, B i C, sífilis, clamídia i gonorrea)

Vacunar-te de l’hepatitis A i B, si és el cas

Fer-te una analítica per conèixer l’estat de salut general, especialment, si tens un bon funcionament renal

I també…

Plantejar-te si seràs capaç de prendre la medicació de forma constant i fer-te els controls periòdics

 

Què hauràs de fer mentre facis PrEP?

Caldrà que et facis la prova del VIH cada 3 mesos per confirmar que no has adquirit la infecció. Periòdicament, també t’hauràs de sotmetre a controls d’altres ITS i del correcte funcionament del ronyó.

 

SI JA ESTÀS FENT PrEP, AIXÒ POT INTERESSAR-TE:

Quina és la millor manera de conservar-la?

La PrEP ha de conservar-se a temperatura ambient i en un lloc sec. Per tant, ni la nevera ni l’interior d’un cotxe és un lloc adequat. Es recomana guardar els comprimits dins el pot original amb l’assecant que els protegeix de la humitat.

 

Què pots fer per recordar de prendre-te-la quan toca?

Hi ha algunes formes que et poden ajudar a seguir correctament la pauta d’administració de la PrEP:

-Associa prendre la PrEP amb una altra activitat que facis cada dia a la mateixa hora: amb l’esmorzar, abans de rentar-te les dents o conjuntament amb altres medicaments que prenguis diàriament.

-Posa l’envàs del medicament a un lloc visible.

-Programa’t una alarma cada dia a la mateixa hora o apunta’t-ho a l’agenda del mòbil.

-Fes servir alguna de les aplicacions per a telèfons mòbils dissenyades específicament per recordar la presa de medicaments.

 

Què has de fer si t’has oblidat de prendre una dosi?

Si segueixes la pauta diària i t’adones que t’has oblidat de prendre-te-la quan tocava i encara no han passat 12 hores, pots prendre-te-la aleshores.

Si t’adones que te n’has oblidat el dia següent, no és necessari que et prenguis dos comprimits per compensar-ho.

Si no estàs segur de si te l’has pres avui, fes-ho. Prendre dos comprimits en un mateix dia de tant en tant és segur.

Si fas PrEP de forma continuada, has de tenir present que, encara que un o dos cops al mes no et prenguis la dosi que et toca, segueixes tenint un nivell de protecció alt. Tot i això, si te n’oblides sovint et recomanem que busquis estratègies que t’ajudin a seguir la pauta adequadament per no comprometre la teva salut.

Si fas servir la pauta a demanda i t’oblides de prendre un dels comprimits, pren-te’l el més aviat possible. Si te n’adones l’endemà, és aconsellable que acudeixis als serveis d’urgència d’un hospital perquè et subministrin la PEP perquè pot ser que no estiguis suficientment protegit.

 

Què pots fer si et causa efectes adversos?

Per minimitzar el risc de patir efectes secundaris relacionats amb l’estómac, nàusees o marejos, és aconsellable prendre’s el comprimit amb menjar o bé a la nit, just abans d’anar-te’n a dormir. De tota manera, aquestes molèsties acostumen a desaparèixer al cap d’una setmana d’haver iniciat el tractament.

 

Què has de fer si vols deixar de fer PrEP?

Si consideres que ja no necessites la PrEP perquè el teu nivell d’exposició al VIH s’ha reduït, pots deixar de prendre la medicació però caldrà que segueixis prenent un comprimit almenys dos dies consecutius després de la darrera relació (en cas que siguis un home) o set dies consecutius (en cas que siguis una dona).

Si vols reprendre el tractament, recorda que no estaràs totalment protegit fins que no faci una setmana que prens un comprimit cada dia. En el cas dels homes, també pots optar per prendre dos comprimits conjuntament almenys dues hores abans de la relació.