Accedir a la PrEP

Accedir a la PrEP

BCN PrEP·Point és un dels 19 centres autoritzats per la Generalitat de Catalunya per a la prescripció, dispensació i seguiment de la PrEP amb finançament del sistema públic de salut.

Les condicions per accedir a la PrEP són:

  1. Tenir la targeta sanitària del CatSalut (en cas de no disposar-ne et podem orientar de com obtenir-ne sigui quina sigui la teva situació administrativa al país)
  2. Ser major d’edat
  3. Descartar la presència d’una infecció per VIH

 

Qui pot accedir-hi?

El Sistema Nacional de Salut finança la PrEP a aquells homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals que, com a mínim, compleixin dos dels següents requisits, en relació al darrer any:

  • Haver tingut més de 10 parelles sexuals diferents
  • Haver practicat sexe anal sense protecció
  • Haver usat drogues en un context de sexe sense protecció
  • Haver pres profilaxi postexposició en diverses ocasions
  • Haver tingut, almenys, una ITS bacteriana

 

El programa de prescripció, dispensació i seguiment de la PrEP de BCN PrEP·Point es desenvolupa en tres fases:

1-Visita basal. Es realitza una extracció de sang i es recullen altres mostres per descartar una possible infecció per VIH i/o altres ITS, a més d’altres analítiques.

2-Primera visita mèdica. Es revisen els resultats obtinguts després d’analitzar la sang i les mostres, s’acorda un pla de seguiment i es prescriu i dispensa la PrEP.

3-Visites de seguiment. Un mes després d’iniciar el tractament es fa una primera visita per comprovar que la PrEP funciona correctament. A partir d’aquí, se’n fa una cada tres mesos, en les quals també es fa control d’ITS.

 

Com s’hi accedeix?*

El primer pas per accedir a la PrEP és demanar cita prèvia a BCN PrEP·Point. Truca al 933 182 056 i et donarem dia i hora per a informar-te de les opcions de les quals disposes actualment.

Si per alguna raó excepcional no t’és possible trucar-nos, envia’ns un correu electrònic a  [email protected] i ens posarem en contacte amb tu.

*Actualment, BCN PrEP·Point lidera la implementació de la PrEP a nivell estatal pel que fa al nombre d’usuaris. Tot i això, els seus recursos són limitats i arran de l’elevada demanda de PrEP, en ocasions, pot haver-hi llista d’espera.

A banda de BCN PrEP·Point, es dispensa a la unitat d’ITS de Drassanes, així com a les 19 unitats funcionals de VIH-SIDA que hi ha repartides per hospitals públics d’arreu de Catalunya.

 

SeguiPrEP: programa de seguiment per usuaris de PrEP informal

SeguiPrEP és un programa de seguiment, amb l’objectiu de reduir riscos, adreçat a persones que fan PrEP pel seu compte, generalment, amb medicació comprada a farmàcies online. Malgrat que les autoritats espanyoles no permeten la importació de fàrmacs adquirits per aquesta via, la majoria de persones els aconsegueixen amb facilitat.

D’altra banda, estudis fets al Regne Unit, on aquesta pràctica és legal, han demostrat que aquests fàrmacs, normalment genèrics, són eficaços i bioequivalents amb els originals. Molts estan fabricats a l’Índia, amb totes les garanties de seguretat

 

El programa SeguiPrEP es basa en la tecnologia point-of-care i consta de quatre fases:

1-Sessió informativa. L’usuari de PrEP informal és convocat a una sessió informativa orientada a donar-li consells perquè puguin seguir el tractament de la forma més segura possible.

2-Analítica basal. L’usuari haurà d’aportar una analítica de sang que pot sol·licitar al seu CAP, mútua o laboratori privat. Des de BCN PrEP·Point se’l pot orientar sobre quins paràmetres cal que contingui.

3-Inici de la PrEP. En una primera visita, es comprova que la persona sigui VIH negativa i es revisa el contingut de l’analítica, si cal es repeteixen algunes proves i, si tots els resultats són correctes, ja es podria començar a fer PrEP, en cas que encara no s’hagi iniciat el tractament.

4-Controls periòdics. Un mes després de començar a fer PrEP, cal tornar a BCN PrEP·Point per confirmar que no han aparegut efectes adversos i, després, cada 3 mesos per confirmar el bon funcionament del tractament i el control d’ITS.

 

Com s’hi accedeix?

El primer pas per accedir al programa SeguiPrEP és demanar cita prèvia a BCN PrEP·Point. Truca al 933 182 056 i et donarem dia i hora per a la teva visita.

Si per alguna raó excepcional no t’és possible trucar-nos, envia’ns un correu electrònic a  [email protected] i ens posarem en contacte amb tu.